Informatie over Oratorium 'Tikvah'
Op D.V. 6 sept 2025 hoopt MichtaM, voor de tweede keer met het hiervoor samengestelde projectkoor, samen met veel anderen, onder leiding van Harm Woltjer Oratorium 'Tikvah' uit te voeren in de Oosterkerk te Kollum. Kerk open om 19.00 u. Aanvang 19.30 u.
2e concert D.V. 6 september, locatie Oosterkerk Kollum
Kaarten zijn verkrijgbaar via:
https://michtam.weticket.io/oratorium-sept-2025/shop
Oratorium Tikvah - Gods Woord vol van geloof, hoop en verwachting
Het muziekwerk Tikvah is een oratorium. Een oratorium is een muziekwerk met orkest, zangsolisten en koor. Door zang en gesproken woord wordt een geestelijk verhaal verteld. In Tikvah draait het om de heilsfeiten die u/jij in de Bijbel kunt vinden, elk deel behandeld een stukje uit het plan dat God heeft met de mens. Bij het schrijven van Tikvah is het grootste deel van de teksten genomen uit de Psalmen van 1773 en de Statenvertaling.
Wanneer u de muziek en teksten leest, speelt, zingt of hoort zul u dus merken dat dit thema in het hele oratorium leidend is. Harm Woltjer, de componist, heeft geprobeerd om het gevoel en de emotie die bij een heilsfeit kunnen spelen, te verwerken in de muziek. U hoort dus soms een zacht, langzaam en klagend stuk. Maar ook juist hele opgewekte en blijde muziek.
Wilt u sponsor worden van dit bijzondere project?
Giften kunt u overmaken t.n.v. MichaM Ensemble op NL19 RABO 0152 1525 55 o.v.v. 'Gift oratorium 2025'.
Wilt u ons sponsoren terwijl wij reclame maken voor uw bedrijf? Neem dan contact op via
michtamensemble@hotmail.com
Samenwerking tussen het MichtaM ensemble en projectkoor
Met medewerking van:
Annejaap Soldaat, tenor
Anna Egas - de Haan, sopraan
Jan-Willem Jonkman, orgel
Ronald Postema, piano
Frits Doornbos, pauken
Pier de Jong, hoorn
Oudste kinderen kinderkoor Jedaja o.l.v. Lieuwkje Kooistra
André Alma, lector
Achtergrond van 'Tikvah'
De rode draad in dit oratorium is hoop en verwachting die God de gelovigen geeft in Zijn Woord, de Bijbel, over de komst van Zijn Koninkrijk.
Tikvah betekent 'draad' in het Hebreeuws. U kunt dit terugvinden in de grondtekst van Jozua 2:18, de geschiedenis van Rachab en de verspieders: ‘zo zult gij dit snoer van scharlaken draad aan het venster binden’. Het snoer, gevormd door scharlaken draden, wijst hier op de ‘hoop’ en ‘verwachting’ van Rachel in de God van de verspieders. En de vertaling van Psalm 71:5 geeft ons: ‘Want Gij zijt mijn Verwachting, Heere HEERE, mijn Vertrouwen van mijn jeugd aan

